گندمک رایج که با نام علمی Stellaria media شناخته میشود، یک گیاه علفی و یک ساله است که به خانواده میخکیان تعلق دارد. گیاه شناسان باور دارند که این گونه گیاه بومی کشورهای آسیایی میباشد اما به طور دقیق از زیستگاه بومی آن اطلاعی ندارند. از دیگر نامهای این گیاه میتوان به مواردی مانند دانه قناری اشاره کرد. معمولاً این گیاه در استانهای مرکزی ایران به وفور یاد میشود. بررسی کتبهای طب سنتی چینی نشان میدهد که پزشکان از این گیاه برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده میکردند. خواص و فواید درمانی زیادی را به گندمک رایج نسبت میدهند که ما در این مقاله مهمترین آنها را بررسی میکنیم.
همان طور که در بالا نیز گفتیم، این گیاه دارای خواص و فواید درمانی بسیاری است به طوری که چینیها بیش از 2 هزار سال از آن استفاده میکرده اند. تحقیقات انجام شده بر روی عصاره گندمک رایج نشان میدهد که در این گیاه ترکیبات شیمیایی باارزشی مانند هنتریاکونتانول، موسیلاژ، روتین و اسید گامالینولیک وجود دارد. علاوه بر این، اییاسو توکوگاوا، گیاه شناس سرشناس ژاپنی اثبات کرده است که گندمک رایج یکی از مهمترین منابع برای دریافت اسیدهای کاربوکسیلیک محسوب میشود. جالب است بدانید که بیش از 150 گونه مختلف دارو با استفاده از عصاره این گیاه ساخته میشود.
یکی از قدیمیترین خواصی که برای این گیاه مد نظر داشتند، درمان بیماریهای تنفسی بوده است. برونشیت، عفونت سینوسی و گلو درد از جمله مهمترین این بیماریها هستند. مشاهدات حاکی از این است که مصرف نوشیدنیهای حاوی این گیاه میتواند از خلط، التهاب و عفونتهای تنفسی جلوگیری کند و به همین دلیل استفاده از آن برای چنین افرادی توصیه میشود. همچنین این گیاه حاوی آنتی اکسیدان قدرتمندی به نام ساپونین میباشد که قادر است خلط و مخاط را به سرعت از ریهها و نای شما خارج کند.
منبع: آسان طب