قرص آریپیپرازول (Aripiprazole) که با نام های تجارتی و اختصاری Abilizole ،Abilify هم در داروخانه ها و مراکز آزاد معتبر دارو به فروش می رسد یک مشتق محلول در چربی کینولینون است. ساختار آن شبیه هیچ یک از داروهای ضدروان پریشی فعلی نیست و به دسته SDA مربوط نمی باشد. قرص آریپیپرازول در علم روانپزشکی کاربردهای فراوانی دارد. درمان اسکیزوفرنی، اختلال دو قطبی، افسردگی اساسی و اوتیسم کودکان بالای ۶ سال از نمونه موارد مصرف این دارو می باشد. البته FDA (سازمان غذا و داروی امریکا) هنوز عملکرد این دارو در کودکان زیر ۱۳ سال مبتلا به اسکیزوفرنی و زیر ۱۰ سال مبتلا به اختلال دو قطبی را تایید نکرده است. ما تلاش کرده ایم در متن زیر اطلاعات مفید و کاملی از نحوه ی عملکرد و مکانیسم اثر قرص آریپیپرازول در درمان بیماری های روحی و روانی تهیه کنیم.
قرص آریپیپرازول منجر به کاهش فعالیت دوپامین در نواحی لیمبیک و افزایش فعالیت دوپامین در نواحی پیشانی می گردد. بر اساس تحقیقات انجام شده قرص آریپیپرازول یک داروی مؤثر با عوارض رخوت زا و متابولیک بسیار مطلوب و نیمه عمر طولانی است که قابل تجویز به صورت یک بار در روز می باشد. امید می رود که خواص این دارو منجر به کاهش علایم منفی و نیز بهبود بیماری ها ی روان پریشی شود. اثر آگونیست نسبی قرص آریپیپرازول بر گیرنده D، باعث می شود که این دارو در شرایط پرکاری دوپامینی به عنوان آنتاگونیست عمل کند و در شرایط کم کاری دوپامینی به عنوان آگونیست عمل نماید. این عملکرد باعث رفع پرکاری دوپامین در نواحی لیمبیک و کم کاری دوپامین در نواحی پیشانی و جلو پیشانی خواهد شد. علاوه بر این یک آگونیست نسبی باعث کم شدن شدید دوپامین در نواحی استرباتوم و در نتیجه عوارض خارج هرمی نمی گردد. شواهد زیادی به نفع عملکرد آگونیست نسبی D توسط قرص آریپیپرازول وجود دارد. ضمنا قرص آریپیپرازول یک آگونیست نسبی گیرنده های HTA-5 نیز می باشد.
عملکرد قرص آریپیپرازول در اسکیزوفرنی همچنان به وضوح مشخص نیست. از آنجا که بوسپیرون که یک آگونیست نسبی 5-HTA و یک داروی ضد اضطراب مؤثر می باشد معقول است که فکر کنیم قرص آریپیپرازول نیز اضطراب را کاهش می دهد. قرص آریپیپرازول با تمایل بالایی به گیرنده های D3 و H1 متصل می شود. بر اساس گزارش مجله پزشکی آسان طب بر اساس نتایج انجام شده در خصوص قرص آریپیپرازول اعلام شده است که مقدار دوز مجاز مصرفی این دارو در درمان اسکیزوفرنی حاد (۱۰ تا ۳۰ میلی گرم)، در درمان شیدایی حاد (۳۰ میلی گرم روزانه) و در درمان بی قراری حاد و درمان کمکی در افسردگی اساسی (۲ تا ۱۵ میلی گرم روزانه) می باشد.
منبع: آسان طب